Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Nadaný, leč v zapomnění

Nadaný, leč v zapomnění

4. března 1837 (185 let)
Jeho sochařský um najdete u Pražského Jezulátka, ve sv. Barboře v Kutné Hoře, v Úvalech. Stejně jako v kostelích v Čáslavi a Chrudimi. Zapomenut je jeho podíl na restaurování Prašné brány či Karlova mostu.
Jindřich Václav Čapek se narodil 4. března 1837 do chudé rodiny Jana a Terezie Čapkových na pražském Újezdě. Během učení vystřídal řadu oborů, až mu učarovala sochařská Summova dílna v Řetězové ulici. Začínal v dílně J. E. Krondla na Poříčí, později v ateliéru Františka Hergesela na Vinohradech. Po večerech studoval průmyslovku a ve 23 letech vstoupil na pražskou akademii. Již roku 1864 zaujal obří bustou W. Shakespeara, který byla nesena v průvodu Umělecké besedy. Stipendium Aloise Klara získal 20. 5. 1868 a pobýval v Římě (1968–1871). Součástí stipendia byla dřevěná socha Panny Marie v nadživotní velikosti pro hlavní oltář kostela Panny Marie Vítězné. Ale až na nátlak prokuratury, že má vrátit 1 500 zlatých, sochu v prosinci 1876 do kostela odevzdal. V té době se již věnoval vlastní sochařské tvorbě, restaurování a uměleckému štukatérství. S Aloisií Klecandovou byl oddán 10. 1. 1874 u sv. Haštala a měli dva syny. Jindřich Václav Čapek, sochař v Bubenči č. 83, zemřel 19. 10. 1895 ve věku 58 let na srdeční vadu a pohřben byl na Olšanských hřbitovech.

Pavel Edvard Vančura, Luděk Grof Sládek, foto © Klášter Pražského Jezulátka; Wikimedia Commons

























Socha P. Marie, schodiště k muzeu, klášter Pražského Jezulátka Socha P. Marie, schodiště k muzeu, klášter Pražského Jezulátka
Doporučujeme

Loading...